Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Reakcję inspektoratu wywołał brak odpowiedniej informacji na etykiecie jednego z produktów.
Dotyczy to stwierdzenia białka soi w surowym wędzonym boczku. Chodzi o produkt: Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g.
- W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego - napisano.
Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
- Zgodnie z wyjaśnieniami producenta soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń. W ramach działań korygujących producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku surowego - czytamy w komunikacie GIS.
Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające.
Wszczęte zostało postępowanie administracyjne w celu wycofania produktu z rynku.
Produkt: Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g
Numer partii: 32471S
Data minimalnej trwałości: 02/10/2023
Producent: Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz