Unia Europejska wyraziła zgodę na stosowanie owadów jako składników żywności, w tym pieczywa, serów czy makaronów. Zgodnie z opublikowanym rozporządzeniem wykonawczym Komisji Europejskiej (UE 2025/89), sproszkowane larwy mącznika młynarka znajdą zastosowanie jako innowacyjne źródło białka w różnorodnych produktach spożywczych.
Komisja Europejska zezwoliła na wprowadzanie na rynek proszku z całych larw Tenebrio molitor (mącznika młynarka) jako nowej żywności. Proszek z larw będzie można użyć jako składnik m.in. chlebów, bułek, ciasta, produktów na bazie makaronu, przetworzonych produktów ziemniaczanych, sera oraz kompotów owocowych i warzywnych.
Jadalne larwy: Naukowcy stwierdzili, że proszek z larw spełnia unijne wytyczne dot. jedzenia. Zastrzeżono jednak, że musi najpierw zostać poddany działaniu promieni ultrafioletowych (UVB), obróbce termicznej i zmielony. Przed etapem suszenia termicznego należy odczekać co najmniej 24 godziny, aby larwy mogły wydalić zawartość jelit. Na etykiecie produktów z tym proszkiem należy poinformować, że "zawiera witaminę D wytworzoną poprzez poddanie działaniu promieniowania UV".
Kto będzie sprzedawać larwy? Proszek z larw oficjalnie uznano jako żywność 10 lutego 2025 r. Od tego dnia może być sprzedawany w całej Unii Europejskiej, w tym również w Polsce. Co ciekawe, na razie do 2030 r. produkcją tej żywności będzie mogła zajmować się tylko jedna firma, francuskie przedsiębiorstwo Nutri’Earth. Gdyby chciało to zrobić inne przedsiębiorstwo, musi wnioskować w Unii Europejskiej o takie zezwolenie.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz