Zamknij

Larwy owadów trafią do sprzedaży jako składnik żywności w Unii Europejskiej

18:13, 11.02.2025 Aktualizacja: 18:26, 11.02.2025
Skomentuj

Unia Europejska wyraziła zgodę na stosowanie owadów jako składników żywności, w tym pieczywa, serów czy makaronów. Zgodnie z opublikowanym rozporządzeniem wykonawczym Komisji Europejskiej (UE 2025/89), sproszkowane larwy mącznika młynarka znajdą zastosowanie jako innowacyjne źródło białka w różnorodnych produktach spożywczych.

Komisja Europejska zezwoliła na wprowadzanie na rynek proszku z całych larw Tenebrio molitor (mącznika młynarka) jako nowej żywności. Proszek z larw będzie można użyć jako składnik m.in. chlebów, bułek, ciasta, produktów na bazie makaronu, przetworzonych produktów ziemniaczanych, sera oraz kompotów owocowych i warzywnych.

Jadalne larwy: Naukowcy stwierdzili, że proszek z larw spełnia unijne wytyczne dot. jedzenia. Zastrzeżono jednak, że musi najpierw zostać poddany działaniu promieni ultrafioletowych (UVB), obróbce termicznej i zmielony. Przed etapem suszenia termicznego należy odczekać co najmniej 24 godziny, aby larwy mogły wydalić zawartość jelit. Na etykiecie produktów z tym proszkiem należy poinformować, że "zawiera witaminę D wytworzoną poprzez poddanie działaniu promieniowania UV". 

Kto będzie sprzedawać larwy? Proszek z larw oficjalnie uznano jako żywność 10 lutego 2025 r. Od tego dnia może być sprzedawany w całej Unii Europejskiej, w tym również w Polsce. Co ciekawe, na razie do 2030 r. produkcją tej żywności będzie mogła zajmować się tylko jedna firma, francuskie przedsiębiorstwo Nutri’Earth. Gdyby chciało to zrobić inne przedsiębiorstwo, musi wnioskować w Unii Europejskiej o takie zezwolenie. 

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%