Zamknij

𝓦𝓲𝓮𝓵𝓴𝓪 𝓢𝓸𝓫𝓸𝓽𝓪 – Ś𝔀𝓲ę𝓬𝓮𝓷𝓲𝓮 𝓹𝓸𝓴𝓪𝓻𝓶ó𝔀

10:08, 19.04.2025
Skomentuj

Wielka Sobota to jeden z najważniejszych dni Triduum Paschalnego, pełen ciszy, zadumy i oczekiwania na Zmartwychwstanie Chrystusa. Tradycyjnie tego dnia wierni gromadzą się w kościołach, by poświęcić pokarmy, które następnie trafią na stół wielkanocny podczas niedzielnego śniadania.

Tradycja święcenia pokarmów

Obrzęd święcenia pokarmów sięga średniowiecza, a w Polsce jest szczególnie silnie zakorzeniony. Do koszyczków, ozdobionych białą serwetką i wiosennymi dekoracjami, wierni wkładają m.in.:

  • chleb – symbol Ciała Chrystusa,
  • jajka – znak życia i zwycięstwa nad śmiercią,
  • wędlinę – symbol dostatku i radości,
  • sól – mająca chronić przed zepsuciem, symbol oczyszczenia,
  • chrzan – przypominający gorycz Męki Pańskiej,
  • ciasto, często w formie baranka – symbolizującego Zmartwychwstałego Chrystusa.

Kapłan błogosławi pokarmy, wypowiadając specjalną modlitwę, a obecni wierni czują się już duchowo przygotowani na świętowanie Zmartwychwstania.

Święcenie pokarmów to również piękna okazja do spotkań parafian, rodzin, a także do przekazywania tradycji młodszym pokoleniom. W wielu miejscowościach, zwłaszcza na wsiach, kapłani odwiedzają wiernych w świetlicach lub przed kaplicami, święcąc pokarmy na świeżym powietrzu.

To wyjątkowy dzień, w którym sacrum łączy się z codziennością, a polska tradycja ukazuje swoją głębię i piękno.

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%