W niedzielę 13 sierpnia w Swarożynie odbył się II etap Bitwy Regionów podczas którego dzięki zwycięstwu w I etapie powiat sztumski reprezentowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sztumskiej Wsi.
Nasze gospodynie zajęły wspaniałe II miejsce oraz otrzymały nagrodę w kwocie 3.500 zł.
W etapie wojewódzkim panie podobnie jak poprzednio przygotowały swoją popisową potrawę kassler w sosie śmietanowym z kluskami z dyni i buraczkami pruskimi. Jak widać potrawa uwiodła jurorów.
Każda część potrawy była związana bezpośrednio z naszymi okolicami. Kassler, czyli schab wędzony nazwa pochodzi jeszcze z czasów pruskich, kiedy wędzenie było najłatwiejszym sposobem na konserwację mięsa. I buraczki pruskie według receptury związanej bezpośrednio ze Sztumską wsią. Przepis na Buraczki ma ok. 120 lat i został stworzony przez panią Klingenberg. Dziś są certyfikowanym produktem lokalnym — mówi pani Paulina.
Czujemy ogromną dumę, Bitwa Regionów to był nasz pierwszy konkurs i zostałyśmy vice mistrzami województwa. Uważamy, że nasz sukces jest osiągnięty dzięki świetnej współpracy między członkami naszego koła. Z niecierpliwością będziemy czekać na kolejną edycję Bitwy Regionu – dodaje.
Nam pozostaje tylko życzyć dalszych sukcesów, kolejnych smacznych potraw przygotowanych według tradycyjnych przepisów.
Sukces tego debiutującego Koła Gospodyń Wiejskich niech będzie zachętą dla tych wszystkich kół, które z różnych przyczyn nie wystartowały w Bitwie Regionów rozegranej 23 lipca w pięknej scenerii sztumskiego zamku.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz