Zamknij

Post przerywany – czy jest dla każdego?

art. sponsorowany + 11:50, 16.05.2024 Aktualizacja: 12:55, 16.05.2024

Post przerywany, a właściwie dieta IF to sposób żywienia, w którym jesz jedynie w trakcie okienka żywieniowego, a później pościsz. W zależności od formy diety masz kilka lub kilkanaście godzin na jedzenie posiłków. Post przerywany usprawnia pracę jelit i pomaga w redukcji wagi. Kto powinien zdecydować się na dietę IF, a kto lepiej żeby z niej zrezygnował? Sprawdźmy to.

Kto powinien zdecydować się na post przerywany?

Dieta IF zyskuje popularność wśród osób, które chcą schudnąć, ale mają problem z podjadaniem. Z pomocą postu przerywanego można zredukować wagę, a przede wszystkim zyskać większą kontrolę nad poziomem insuliny we krwi. Dlatego to dobre rozwiązanie dla osób z otyłością, nadwagą czy też po prostu dla osób, które są na redukcji. Przekonaj się, kto jeszcze powinien zdecydować się na post przerywany.

Osoby z niewielką aktywnością fizyczną

Jeśli prowadzisz siedzący tryb życia, to dieta IF może pomóc Ci kontrolować masę ciała. Oczywiście nie zapominaj o regularnej aktywności np. spacerach lub jodze. Jednak z pomocą ograniczonego czasu na spożywanie posiłków możesz zapobiec wzrostowi masy ciała.

Osoby, które nie chcą liczyć kalorii

Prowadzisz intensywny tryb życia i szukasz wygodnego sposobu żywienia? Jednym z rozwiązań jest post przerywany, ponieważ w trakcie okienka żywieniowego w ogóle nie musisz liczyć kalorii. Kluczowe znaczenie ma restrykcyjne przestrzeganie godzin przeznaczonych na jedzenie i post. Dodatkowym ułatwieniem może być catering dietetyczny np. ze strony https://powermeal.pl/catering-dietetyczny/elblag/.

Osoby z insulinoopornością i cukrzycą typu 2.

Post przerywany sprawdzi się u osób z predyspozycjami do chorób metabolicznych np. insulinooporności i cukrzycy typu 2. To dobry wybór ze względu na poprawę wrażliwości na insulinę i możliwość regulowania poziomu cukru we krwi.

Kto powinien zrezygnować z diety IF?

Przede wszystkim z postu przerywanego powinny zrezygnować kobiety w ciąży i karmiące piersią. Wtedy należy unikać restrykcyjnych diet, ponieważ ważne jest dostarczenie organizmowi większej ilości kalorii.

Dieta IF nie jest też zalecana osobom z problemami trawiennymi np. związanymi z nietolerancją pokarmową. Wtedy lepszym rozwiązaniem będzie dieta bez glutenu i laktozy. Możesz ją np. zamówić na stronie https://powermeal.pl/dieta/bez-glutenu-i-laktozy/. Dzięki temu zyskasz pewność, że wyeliminujesz z diety składniki, które powodują nudności, biegunkę i ból brzucha itp. 

Kto jeszcze powinien zrezygnować z diety przerywanej? Oto kilka grup:

  • dzieci i młodzież w okresie rozwoju – wtedy ważne jest regularne spożywanie posiłków bogatych w składniki odżywcze;
  • osoby z zaburzeniami odżywiania – np. z anoreksją czy bulimią; momenty postu mogą nasilać problemy z odżywianiem;
  • osoby z problemami zdrowotnymi – np. niedoczynnością tarczycy, chorobami serca i cukrzycą typu 1.; w takich przypadkach niezbędna jest kontrola lekarska, która oceni, czy można bezpiecznie rozpocząć post przerywany.
(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%