Tłusty Czwartek to ważne święto w polskiej tradycji, obchodzone w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Jego korzenie sięgają czasów pogańskich, kiedy to świętowano nadejście wiosny poprzez organizowanie hucznych uczt z tłustymi potrawami. W tamtych czasach spożywano m.in. pączki z ciasta chlebowego nadziewane słoniną.
Wraz z upływem czasu i chrystianizacją, Tłusty Czwartek stał się początkiem ostatniego tygodnia karnawału, będącego okresem zabaw i obfitych posiłków przed rozpoczynającym się Wielkim Postem. W Polsce tradycyjnie w tym dniu spożywa się pączki oraz faworki (znane też jako chrust). Zgodnie z przesądem, zjedzenie choćby jednego pączka w Tłusty Czwartek ma przynieść szczęście na cały rok.
Warto zauważyć, że dawniej pączki różniły się od współczesnych – były twardymi kulami ciasta chlebowego, często nadziewanymi skwarkami. Obecna, słodka wersja pączków pojawiła się w Polsce około XVI wieku.
Obchody Tłustego Czwartku w Polsce są głęboko zakorzenione w kulturze i stanowią okazję do wspólnego świętowania oraz cieszenia się tradycyjnymi słodkościami przed nadchodzącym okresem postu.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz